Site Loader

Søker man om et ordinært forbrukslån, vil tilbyderne gjøre en kredittsjekk før de kommer med et tilbud til deg. Det er alltid en fordel å sammenligne flere aktører, på den måten sikrer du at velger det tilbudet som passer best for din økonomi.

Banken vil ikke ta pant i eiendeler du besitter, det betyr at deres beste indikasjon på at du betaler tilbake er at du vanligvis pleier å gjøre det samt at du ikke har noen betalingsanmerkninger eller mye annen gjeld å betjene på samme tidspunkt.

De samme kriteriene gjelder for et mikrolån, nettlån, lønningsdagslån eller lignende typer smålån. Enkelte kan også innvilge lån til tross for at man har pågående inkassosaker eller betalingsanmerkninger.

Det er flere faktorer som spiller inn når banken skal vurdere hvor mye penger de vil låne deg. Gjeld, inntekt og medlånetaker er eksempler på dette.

I Norge kan man vanligvis låne penger opp til 500 000 kroner gjennom å ta opp et vanlig forbrukslån, beløpene ligger lavere når det gjelder SMS-lån og andre mikrolån. I noen tilfeller kan lånebeløpet være opp mot 10 000 kroner, beløpet kan også være helt ned til 1000 kroner.

Dyrt med SMS-lån?

 Et mikrolån uten sikkerhet kommer gjerne med svært dårlige betingelser, i noen tilfeller kan du ende opp med å betale så mye som flere hundre prosent effektiv rente årlig, i verste fall så mye som 1000 prosent rente.

 Dersom du låner et lite beløp med kort nedbetalingstid blir perioden banken kan tjene penger på deg kort. Dette er grunnen til at banken opererer med skyhøye renter, nettopp for å sikre at de får en gevinst. Raske penger som er lett tilgjengelig kan derfor vise seg å være svært kostbart til slutt.

 Hvis du for eksempel trenger 7000 kroner raskt, og du tenker å betale tilbake hele summen så fort du får lønn, vil det være en bedre løsning å heller benytte deg av et gebyrfritt kredittkort.

 Er det snakk om 50 000 kroner til oppussing, vil et vanlig forbrukslån vanligvis være mest gunstig.

 

Hvor raskt må et SMS-lån eller mikrolån betales tilbake?

 

Dersom man går inn på finanstilsynets retningslinjer for usikret kreditt, så vil du se at man ikke skal bruke mer enn fem år på å betale tilbake penger man låner i forbindelse med forbrukslån eller annen kreditt.

Dersom du låner en liten sum som 3000 kroner gjennom et SMS-lån, får du imidlertid ikke så lang nedbetalingstid.

 Når man benytter seg av et mikrolån vil man som regel få en nedbetalingstid på alt fra noen måneder til et par år, dette avhenger av lånesummen. Du får uansett kort tid på deg til å betale tilbake hele summen, i tillegg får du også godt med renter å betale.

Heidi Hunter